Tänkte här dela med mig av tips från Hårologi för de som har långt hår. Långt hår kräver speciell vård.

Långt hår tips

Topparna på ett hår som räcker ner till stussen kan vara ca fem år gamla. Schamponeras håret tre gånger i veckan, så har topparna totalt tvättats 750 gånger. Föreställ dig själv hur ett plagg som tvättats 750 gånger skulle se ut! Håret har dessutom utsatts för slitage från väder och vind, borstning, föning, etc. Långt hår måste därför behandlas extra varsamt. Nedan följer några gyllene regler hur du bäst sköter ditt långa hår. För optimalt resultat och individuell behandling rekommenderar vi dig att ta kontakt med en Hårolog med långhårsexpertutbildning.

1. Använd endast skonsamma hårband gärna av naturfiber

Använd aldrig tänjbara material, t ex gummiband (undantaget BLAX), då skadas håret lätt och bryts av.Använd kammar av naturligt material. Syntetiska kammar laddar upp hårets elektricitet. Kammar med vassa kanter kan skada håret, så att det bryts av.

2. Använd en borste av naturfiber

Hår måste behandlas varsamt. En borste av naturfibrer fördelar hårbottens naturliga fett längs hela håret och skyddar det. Blodcirkulationen stimuleras och hårsäckens näringsförsörjning förbättras. Andra typer av borstar skadar hår och hårbotten.

3. Skydda håret i solen med hatt, keps eller handduk

Utsätt inte håret för direkt bestrålning vid solning eller i solarium, eftersom det höjer syrehalten i håret och bleker det. Tänk på att ljusa färger reflekterar solstrålarna medan svart drar till sig och förstärker strålningen.

4. Gör inpackning vid bastubad

Schamponera endast hårbotten och gör sedan en inpackning av hårlängderna med Hårologi FOB Intensive Cure innan bastubadet. Då undviker du att håret blir torrt och sprött. Knyt en fuktig kall handduk över håret, så skyddar du det optimalt.

5. Topparna bör klippas var sjätte vecka

Slitna hårtoppar gör att ditt hår ser ovårdat ut. Klipp därför topparna regelbundet.

6. Testa håret regelbundet

Använd inte vilka produkter som helst, utan låt din Hårolog råda dig vilka som passar för just ditt hår.

7. Använd Multi Treat som schampo

För att inte torka ut håret, tvätta då och då längderna med Multi Treat i stället för schampo (som då endast används på hårbotten). Multi Treat avlägsnar smuts utan att rubba de naturliga skyddsämnena. Håret bibehåller sin glans och friskhet.

8. Hårbalsam ger rätt pH-värde

Skölj håret med Hårologi Hair Balsam efter schamponering, det återställer pH-värdet på både hår och hårbotten. Tips: Blanda ut 5 – 10 ml Hair Balsam i en liter ljummet vatten. Skölj sedan håret med blandningen.

9. Skydda håret mot salt- och klorvatten

Gör en inpackning med Hårologi Multi Treat innan bad i salt-eller klorvatten. Tvätta håret då och då med Deep Cleanser för att få bort missfärgningar av klor eller metalljoner.

10. Föna alltid håret med svag värme

Vid för hög värme kan hårets proteinstruktur ta skada. Lufttorka helst håret. Om det inte är möjligt, föna med låg värme eller använd torkhuv med låg temperatur.

11. Föna ditt hår i växtriktningen

Rikta luftströmmen från hårbotten mot hårtopparna, så att hårets cuticulaskikt (yttersta skyddande skikt) inte utsätts för onödiga påfrestningar. Ät färsk frukt och grönsaker Undvik sötsaker och raffinerat socker. Ät mycket färsk frukt och säsongens grönsaker. Lev sunt Undvik vitt bröd, fett och så kallad snabbmat. Se till att du får en sund, omväxlande, vitamin- och mineralrik kost. Komplettera med Hårologi näringstillägg.

12. Motionera

Unna dig mycket motion i friska luften, det stimulerar blodomloppet och ökar näringstillförseln till håret och huden.