Frisör är en yrkesbransch med anor långt tillbaka. Kvinnor kallas oftast för damfrisör, frisörska eller frissa medan männen benämns herrfrisör eller som längre tillbaka i tiden barberareFrisöryrket har under århundradens lopp utvecklats en hel del och förr var de manliga barberarna ett eget skrå där man med sina sylvassa rakknivar utförde hårklippning rakning och ansning av skägg. Idag känner vi till att frisörer oftast klipper och behandlar kunders hår och eventuellt plockar ögonbryn och rakar eller ansar skägg. Men förr var det vanligt att barberaren hade en bredare repertoar med större utbud i form av badverksamhet där man skötte om kundernas hygien. Senare kom rakapparat och rakblad att revolutionera marknaden och barberarnas konstart utvecklades till ett enklare hantverk.

Nuförtiden anses frisöryrket vara en del av modeindustrin och i takt med att utseende fixeringen tar allt större proportioner har också frisyrer blivit allt viktigare. Idag anordnas frisyrtävlingar, frisörtävlingar, frisyrvisningar, frisörmässor, frisyrinslag i tv mer än någonsin. Många inom frisöryrket utbildar sig också till stylist eller så arbetar man på en frisör salong kanske tillsammans med en stylist. Att vara stylist eller för den delen som kund gå till en stylist anses just nu vara trendigt. En duktig hårfrisör går ofta på frisörutbildningar titt som tätt och är uppdaterad med de senast frisyrtrenderna inom hårvårdsindustrin. Hår matchas också med vilken människotyp man är och även gällande klädmode. Frisyr, människa och klädesplagg är en helhet som medievärlden påverkat oss att ta på största allvar i nästan alla lägen, vare sig det handlar om fest eller vardag.

I och med medvetenheten och utseende fixeringen har frisör yrket idag blivit en miljard industri, där frisör prylar och hårvårdsprodukterna hela tiden ökar i både antal och finess. Det finns nuförtiden special nischade frisör relaterade saker på detaljnivå. Att idag välja frisör och frisyr är att visa vem man själv är för sin omgivning!